Kees Brunia

Kees Brunia Prof. dr C.H.M. Brunia (Weert 1932) emeritus hoogleraar fysiologische psychologie, was gedurende zijn loopbaan verbonden aan de universiteiten van Utrecht en Tilburg. Daarnaast werkte Brunia ruim dertig jaar als zenuwarts in de Hans Berger Kliniek te Breda. Kees Brunia geeft nog altijd colleges (aan het Hoger Onderwijs Voor Ouderen) in Rotterdam, Utrecht en Tilburg.
‘HET BREIN van farao tot fMRI’ vult een leemte in de kennis van de hersenwetenschap. Met dit ‘hoofdwerk’ bundelt Kees Brunia een levenlang studie van het menselijk brein, het menselijk gedrag en het menselijk bewegen.

Brunia maakt een ontdekkingsreis langs knappe koppen

Ik neem u mee op ontdekkingsreis door de geschiedenis van onze kennis over brein en gedrag. Gedrag dat onmogelijk is zonder beweging. We gaan terug in de tijd, een paar duizend jaar. Voor astronomen en evolutiebiologen een lachwekkend stapje, voor ons een enorme sprong.
In het Egypte van de farao’s was al bekend dat ons brein iets met bewegen te maken heeft. Dat is te lezen in een oud document, dat rond 1860 in handen kwam van een Amerikaan en dat ruim 60 jaar later eindelijk vertaald kon worden..
Galenus die in de straten van Rome secties verrichtte en doceerde, bepaalde bijna 1500 jaar de anatomische kennis en de kennis over onze ‘humores’, onze gesteldheid en het daaruit voortvloeiende gedrag.
De Brabantse arts Vesalius, tijdgenoot van Leonardo da Vinci, verrichtte voor het eerst secties op menselijke overschotten, wat het einde inluidde van de leer van Galenus. Het werd het begin van de anatomie zoals wij die nu kennen.
In de 21e eeuw zijn er mensen die denken dat we ons brein zijn. Is dat een nieuw geloof of is dat een conclusie van wetenschappelijk onderzoek?

– Professor Kees Brunia